BLOG

Αυξήστε τις πωλήσεις στο E-shop σας αποφεύγοντας σημαντικά λάθη!
09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αυξήστε τις πωλήσεις στο E-shop σας αποφεύγοντας σημαντικά λάθη!


Η δημιουργία ενός eCommerce website δεν αποτελεί παιχνίδι. Χρειάζεται λεπτομερή σχεδίαση και μεγάλη ανάλυση. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρξουν λάθη. Είτε στην ανάπτυξη του CMS είτε στην ασφάλεια είτε στο σχεδιασμό ή στο κομμάτι του marketing. Κάθε λάθος όμως έχει και μια λύση άπαξ και εντοπιστεί. Έτσι και σε ένα eCommerce website η καλύτερη πρόληψη αποτελεί μονόδρομο.




#1  Ανάπτυξη ατομικού CMS ή επιλογή λάθος πλατφόρμας


Δύο συνήθη και αλληλένδετα λάθη που γίνονται σε ένα eCommerce website είναι η προσπάθεια ανάπτυξης ενός CMS είτε από το μηδέν είτε επιλέγοντας ακατάλληλη πλατφόρμα για το website. Είναι κάτι σχετικά σύνηθες και επιχειρηματικά κατανοητό ορισμένες επιχειρήσεις να επιθυμούν τη δημιουργία εσωτερικού τμήματος με web developers έτσι ώστε είτε να αναπτύξουν τη δική τους πλατφόρμα, είτε να βασιστούν σε μία open source πλατφόρμα. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις κάτι τέτοιο με μεγάλη βεβαιότητα θα αποτύχει.



Ο λόγος είναι ότι πλέον οι απαιτήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι τέτοιες που απαιτείται μεγάλος αριθμός πόρων και τεχνογνωσία προκειμένου να παραμένει η πλατφόρμα ανταγωνιστική και σύγχρονη και ακολούθως και το eshop που δημιουργούμε σε αυτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είτε δεν θα υπάρχει η επαρκής τεχνική γνώση είτε η υποστήριξη μέσω ενός open source CMS δεν είναι η κατάλληλη.




#2  Social proof & ασφάλεια
 
Στην εποχή της πληροφορίας η διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων μιας eCommerce επιχείρησης πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα στην επιλογή και λειτουργία μιας πλατφόρμας CMS. Τόσο οι πληροφορίες των πελατών όσο και της ίδιας της εταιρείας θα πρέπει να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή προστατευμένες από τυχόν επιθέσεις. Κατά αυτό το τρόπο το website προσφέρει την επιθυμητή για τον πελάτη ακεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την συνεχή ασφάλεια των δεδομένων της επιχείρησης.



Ένα ακόμα λάθος που μπορεί να υπάρξει σε ένα eCommerce website είναι η παράλειψη πεδίου στα προϊόντα για κριτική από τους ήδη υπάρχοντες αγοραστές. Η χρήση ενός πεδίου σχολιασμού παρέχει μία αίσθηση κοινότητας δίνοντας την σιγουριά που λείπει λόγω ψηφιακού εμπορίου.
 
Από πλευράς συναλλαγών, είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην διεύθυνση του website, όπως επίσης και στο τρόπο πληρωμών. Καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα και απαιτούν την ανάλογη ασφάλεια.




#3  Σχεδιασμός

Αρκετές φορές οι πελάτες ενός eCommerce website ενημερώνονται για το αντικείμενο της επιχείρησης καθώς περιηγούνται στην αρχική σελίδα. Μια καλά οργανωμένη με ξεκάθαρο μήνυμα αρχική σελίδα eCommerce website προϊδεάζει τον επισκέπτη για το αντικείμενο που πραγματεύεται στρέφοντας έτσι την προσοχή του στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες του website. Γρηγορότερη κατανόηση συνεπάγεται μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και κατ'επέκταση περισσότερες αγορές. Ισχυρή σχεδιαστική τεχνική αποτελεί και η σωστή ισορροπία του design μιας eCommerce σελίδας. Συγκεκριμένα ένα απλό και αντιπροσωπευτικό για το αντικείμενο, περιεχόμενο αρχικής κερδίζει γρήγορα το ενδιαφέρον του πελάτη.


 
Από πλευρά δομής, η ισορροπία σε κείμενο και εικόνα είναι το απαραίτητο κλειδί ώστε το ecommerce website να κινήσει τη περιέργεια του αγοραστικού κοινού. Ως αποτέλεσμα η περιήγηση στο website θα διαρκεί πολύ περισσότερο με αυξημένη αλληλεπίδραση.


> Κατηγορίες και ιεραρχία
 
Συνεχίζοντας στο κομμάτι οργάνωσης ενός website, δε θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη σημαντικότητα της σωστής κατηγοριοποίησης των προϊόντων. Όχι πολύ γενικές ούτε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Έτσι ώστε να ορίζεται σαφώς τι περιέχει κάθε κατηγορία και ο αριθμός τους να είναι ελεγχόμενος.



Επίσης, μέσα σε κάθε κατηγορία οι λοιπές υπoκατηγορίες μπορούν να ποικίλουν σε αριθμό για καλύτερη οργάνωση του υλικού. Μοναδικός περιορισμός της παρούσας ελευθερίας είναι η προσεκτική ιεραρχία των υπoκατηγοριών. Για παράδειγμα, ένα e-shop ένδυσης μπορεί να έχει γενική κατηγορία "Ρούχα Παραλίας" και ως υποκατηγορίες "Μαγιό" - "Καφτάνια" - " Παρεό". Η ιεραρχία σε αυτή την περίπτωση ορίζεται από τον διαχειριστή του eCommerce website και μπορεί να γίνει βάσει των αναγκαίων ειδών της κατηγορίας.
 

> Περιγραφή προϊόντων
 


Σε συνέχεια της αναφοράς που έγινε περί έλλειψης επαφής σε σχέση με το πραγματικό κόσμο, σε ένα eCommerce website είναι απαραίτητη η αναλυτική περιγραφή των προϊόντων συνοδευόμενη από πληθώρα φωτογραφιών του. Με αυτόν τον τρόπο ο υποψήφιος αγοραστής να προϊδεάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα για την αγορά που πρόκειται να κάνει.
 

> Φόρμες ενδιαφέροντος
 
Είναι κοινώς γνωστό ότι κάθε επισκέπτης ενός eCommerce website είναι εν δυνάμει πελάτης, ακόμη και αν κατά την περιήγησή του σε ορισμένο χρόνο δεν πραγματοποιηθεί καμία αγορά. Για αυτόν τον λόγο αποτελεί ζητούμενο η διατήρηση της επικοινωνίας με τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.



Αυτό επιτυγχάνεται με έναν απλό διάλογο σε επίπεδο φυσικού κόσμου, όμως σε επίπεδο ψηφιακού κόσμου δεν είναι το ίδιο εύκολο. Τη λύση στο πρόβλημα έρχονται να δώσουν οι φόρμες ενδιαφέροντος. Εδώ, ανάλογα με το περιεχόμενο του website, αλλά και τις πληροφορίες που παρέχονται κατά την περιήγηση του χρήστη, μια φόρμα μπορεί να παροτρύνει την εγγραφή για ενημέρωση σε μελλοντικές υπηρεσίες ή προϊόντα. Έτσι ο υποψήφιος πελάτης διατηρεί επαφή με το website και τα προϊόντα που έχει να του προσφέρει.
 

> Click με σκοπό
 
Για να μπορέσει η αλληλεπίδραση να φέρει καρπούς στα έσοδα του website είναι απαραίτητη η άριστη οργάνωση του περιεχομένου της σελίδας. Ειδικότερα, το περιεχόμενο που προβάλλεται πρέπει να εντοπίζει τις ανάγκες του υποψηφίου πελάτη, οδηγώντας τον μέσω της περιήγησης στο επιθυμητό προϊόν ή υπηρεσία.
 

> Προσθήκη στο καλάθι



Και στο κομμάτι των αγορών υπάρχουν μικρά μυστικά σχεδιασμού και οργάνωσης που χαρίζουν ευκολία και αξιοπιστία. Aρχικά η διαφάνεια στις χρεώσεις, χωρίς πρόσθετες αυξήσεις τιμών κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Επιπλέον, η δυνατότητα ολοκλήρωσης των αγορών ως επισκέπτης, οι πολλαπλοί μέθοδοι αγοράς και μεταφορικών χαρίζουν μια ευελιξία που βρίσκει θετικό κάθε ψηφιακό πελάτη.
 

> 404 Error
 
Όσο ορθά υλοποιημένο και αν είναι το eCommerce website τα τεχνικά προβλήματα αποτελούν συνήθη βραχνά. Σπασμένες διευθύνσεις ανακατεύθυνσης, αργές ταχύτητες φόρτωσης, μη υποστήριξη της εκδόσεις για κινητά.



Σε αυτή τη περίπτωση η περιήγηση αποκτά αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Έτσι οι χρήστες εγκαταλείπουν τη προσπάθεια και κατ’ επέκταση και το website.
 




#4  Marketing
 
Η επίτευξη ενός καλού marketing σε ένα eCommerce website θεωρείται από πολλούς δύσκολη. Όμως οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά και στο marketing του website.




> Έλλειψη περιεχομένου

Συχνό λάθος αποτελεί η έλλειψη περιεχομένου στη σελίδα ενός eCommerce website. Πίσω από αυτήν την αδράνεια, συχνά βρίσκεται το σκεπτικό πως το αντικείμενο της εταιρίας είναι αρκετά δυσνόητο για τον μέσο χρήστη. Έτσι εγκαταλείπεται κάθε προσπάθεια δημιουργίας άρθρων και περαιτέρω υλικού.


> Σύνθετες έννοιες & όροι

Σε άλλες περιπτώσεις, το περιεχόμενο ανανεώνεται ωστόσο γίνεται εκτενής χρήση ορολογιών και σύνθετων εννοιών. Ως αποτέλεσμα  αυτού τα κείμενα που προκύπτουν επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ανησυχίες, δίνοντας παράλληλα ένα απρόσωπο και απόμακρο χαρακτήρα στο website.


> Υπερβολικός όγκος περιεχομένου

Μέτρον άριστον όμως! Παρόλο που η δημιουργία περιεχομένου στην σελίδα είναι κάτι που συστήνεται ανεπιφύλακτα, ο υπερβολικός όγκος περιεχομένου μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Έχει τονιστεί αρκετά στο συγκεκριμένο άρθρο αλλά και σε παλαιότερα άρθρα του Fedenet blog πως βασικό ζητούμενο ενός επιτυχημένου eCommerce website είναι η αλληλεπίδραση. Το γενικό και υπέρογκο υλικό μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα, δεν θα προσελκύσει όμως την διάθεση για έναρξη συζητήσεων και περεταίρω σκέψη πάνω στις υπηρεσίες ή στα προϊόντα που παρουσιάζονται.


> Ασάφεια
Κανόνα στο marketing αποτελεί η γνώση των αναγκών και συνεπώς του κύματος της αγοράς. Έτσι κάθε επαφή με τους υποψήφιους πελάτες πρέπει να είναι στοχευμένη αποφεύγοντας τη χρήση γενικοτήτων. Παραδείγματος χάρη το newsletter στους εγγεγραμμένους επισκέπτες της eCommerce σελίδας πρέπει να οργανώνεται έτσι ώστε να ενημερώνει τους αναγνώστες πάνω σε προϊόντα ή υπηρεσίες σχετικών αναγκών.


 
 
 
➵ TIP
Καλό είναι να αποφεύγεται η επανεύρεση του τροχού. Με αυτή τη σημείωση, ας αναφερθεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην στοχευμένη παραγωγή υλικού. Καθώς αρκετές φορές οι δημιουργοί αγνοούν τι πραγματικά ενδιαφέρει τους επισκέπτες ενός eCommerce website προσπαθώντας να προσεγγίσουν το κοινό ξοδεύοντας άσκοπα χρόνο και χρήμα.  
 
 









 


Για αποφυγή αστοχιών στο δικό σας eCommerce website χρειάζεστε έναν αξιόπιστο και έγκυρο συνεργάτη που θα φροντίσει να διασφαλίσει την καλύτερη πλευρά της online επιχείρησης σας.

Η Fedenet στοχεύει στην βέλτιστη οργάνωση ενός eCommerce website όπου μέσα από τη χρήση σωστών μετρικών, η ομάδα του marketing σε συνεργασία με την απαραίτητη ομάδα τεχνικών, θα καταστήσει την επιχείρηση σας γνωστή στο σωστό αγοραστικό κοινό.

Επικοινωνήστε με την ομάδα της Fedenet και διορθώστε όποιο λάθος στο eCommerce website σας μια και καλή.


 
Share: