BLOG

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & DIGITAL MARKETING: 5 τρόποι για να εντάξεις την ενσυναίσθηση στην στην Digital Στρατηγική σου.
23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & DIGITAL MARKETING: 5 τρόποι για να εντάξεις την ενσυναίσθηση στην στην Digital Στρατηγική σου.

Tα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2020 & 2021 υπό την πανδημία του covid-19 απέδειξαν σε όλους τους ανθρώπους "του επιχειρείν" τη σημασία που έχει η ένταξη της  ενσυναίσθησης στο marketing κάθε μικρής και μεγάλης επιχείρησης. 

Ο κόσμος έχει αλλάξει και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να επικρατήσουν και να αναπτυχθούν, οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και τα νέα δεδομένα. 

#1 Τι είναι το "ενσυναίσθητο" Marketing;



Η ενσυναίσθηση είναι η αναπτυγμένη ικανότητα της συναισθηματικής ταύτισης με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, βάζοντας τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. 

Για επιχειρήσεις και brands, το ενσυναίσθητο μάρκετινγκ σημαίνει να βλέπουμε όλες τις καμπάνιες μάρκετινγκ και τις προωθήσεις από την πλευρά του πελάτη-χρήστη. Δεν μπαίνεις στη διαδικασία να σκέφτεσαι σαν τον πελάτη, είσαι ο πελάτης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πελάτης-άτομο βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της στρατηγικής μάρκετινγκ. 

Αλλά είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η βασική προϋπόθεση της ενσυναίσθησης είναι η αυθεντικότητα. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε καμπάνιες μάρκετινγκ ενσυναίσθησης με μοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση πελατών.

Η ενσυναίσθηση είναι πιστευτή όταν πρόκειται για τη δημιουργία πραγματικών δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων και των χρηστών. Πρέπει να χτίσετε οργανικές σχέσεις εμπιστοσύνης καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας με τους πελάτες.

Φυσικά, η συνεχής αύξηση των μετατροπών είναι ο απώτερος στόχος κάθε καμπάνιας μάρκετινγκ, αλλά οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Η στρατηγική πωλήσεων των περισσότερων εταιρειών καταφεύγει σε σκληρές και επιθετικές προσεγγίσεις, γεγονός που πρέπει να επανεξεταστεί για το υπόλοιπο του 2021 και μετά.

#2 Γιατί είναι σημαντική η Ενσυναίσθηση στο Marketing; 

To συναίσθημα και η σύνδεση με τον πελάτη είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε πλέον έχει αλλάξει έτσι όπως δεν είχαμε φανταστεί, και οι αλλαγές αυτές θα μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό ακόμη. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα των καταναλωτών απέναντι στις διαφημίσεις έχουν αλλάξει παρασάγγας. 

Το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι τεράστιο, από θετικά συναισθήματα όπως χαρά, ενδιαφέρον και έκπληξη, έως τα πιο αρνητικά, όπως ο φόβος, θυμός ή θλίψη (ο θυμός, ειδικά, μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την ανταλλαγή περιεχομένου). Οι καμπάνιες οφείλουν να προσανατολιστούν προς την πρόκληση και τη σύνδεση με αυτά τα συναισθήματα.

Ο τρόπος λοιπόν που όλα τα brands, μεγάλα και μικρά, εντάσσουν και κατευθύνουν τον καταναλωτή στο λεγόμενο funnel πρέπει να αλλάξει και να δομηθεί ξανά από την αρχή. 

Προσαρμόστε το μάρκετινγκ του περιεχομένου σας, επανεξετάστε το ταξίδι πελατών και εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας σχετικά με τα οφέλη από την πρόκληση συναισθημάτων στα κανάλια μάρκετινγκ.

Πώς θα γίνει αυτό λοιπόν; Παρακάτω ακολουθούν 6 τρόποι για να το πετύχετε: 

 


Αντιληφθείτε & Κατανοήστε τα αδύναμα σημεία του κοινού σας.
 
Η Ενσυναίσθηση απέναντι στους πελάτες λειτουργεί με 2 τρόπους: 
1) Ποια είναι τα αδύναμα σημεία των πελατών στον πραγματικό κόσμο;
2) Ποια είναι τα αδύναμα σημεία των πελατών σχετικά με την επιχείρησή σας; 
Αυτή τη στιγμή όλος ο πλανήτης βρίσκεται υπό καθεστώς covid-19. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό παλεύει με πολύ αρνητικά συναισθήματα, τα οποία η κάθε επιχείρηση οφείλει όσο μπορεί να τα εξομαλύνει. 

Μπορείτε αναλόγως με το είδος που εμπορεύεστε να δημιουργήσετε αντίστοιχα έξυπνα videos αντιμετώπισης της κατάστασης, τα οποία θα συνδυάζονται με τα προϊόντα σας. 

Χρησιμοποιήστε την κοινωνική ακρόαση για να κατανοήσετε το συναίσθημα γύρω από την επωνυμία σας. Εάν οι πελάτες δεν είναι ευχαριστημένοι με το brand σας, γεγονός που πολλές φορές γίνεται αντιληπτό και από το ποσοστό μετατρεψιμότητας, θα πρέπει να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το διορθώσετε. 

Μπορείτε να επιδοθείτε σε μίνι ερωτηματολόγια και να κάνετε τις εξής ερωτήσεις είτε μέσω mail είτε μέσω άλλων εργαλείων:  
- Είναι ευχαριστημένοι με την εταιρεία σας;
- Ποιο προϊόν/υπηρεσία τους έχει ωφελήσει περισσότερο;
- Τι θα ήθελαν να δουν βελτιωμένο;
 
 
> Προσαρμοστείτε στις ανάγκες του κοινού σας
 
Η προσαρμογή του επιχειρηματικού σας μοντέλου στις νέες ανάγκες του κοινού μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. 
Ένας τρόπος είναι οι κατηγορίες προϊόντων με ειδικές τιμές για το κοινό, αλλά ένας άλλος τρόπος μπορεί να είναι η αλλαγή αντιμετώπισης των πελατών. Καλό είναι η αντιμετώπιση αυτή να γίνει πιο συναισθηματική, άμεση και ανθρώπινη. 
 
 
Αποτυπώστε την καθημερινότητα 
 
Βασική προϋπόθεση της χρήσης ενσυναίσθησης στο marketing αποτελεί η καταγραφή των καθημερινών όμορφων στιγμών της ζωής. Οι σημαντικές αυτές καθημερινές όμορφες στιγμές προς το παρόν έχουν ‘’παγώσει’’. Γιατί λοιπόν οι επιχειρήσεις να μην τολμήσουν έξυπνα να τις εντάξουν στη στρατηγική marketing; 

Παραδείγματος χάρη, ο κόσμος δεν πηγαίνει πλέον στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πόσο έξυπνα και εύκολα μία εταιρεία μπορεί να εντάξει μέσα στο σπίτι αυτή τη διαδικασία προβάλλοντας ταυτόχρονα και το προϊόν της. Τότε θα συνδεθεί αληθινά με τον καταναλωτή.

Πολλές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι content marketing σημαίνει βίντεο υψηλής ευκρίνειας και μεγάλος αριθμός stories. Δεν είναι όμως έτσι. Θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον κόσμο ακριβώς όπως είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι ζωές των καταναλωτών δεν είναι υψηλής ποιότητας αυτή τη στιγμή, οπότε και το μήνυμα της οποιαδήποτε καμπάνιας θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει αυτό.

 
Προσθέστε διαδραστικότητα
 
Το διαδραστικό μάρκετινγκ έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας (ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) το έχει καταστήσει πιο εφικτό για τις επιχειρήσεις.

Εάν ένα video μπορεί να προσφέρει μεγάλη διαδραστικότητα και να επικαλεσθεί τις ανάγκες των ανθρώπων που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, εντάσσοντας και τα είδη του, τότε θα έχει σίγουρη επιτυχία. 

Αναλυτικότερα, πρόσφατες έρευνες όσον αφορά τα marketing videos, υποστηρίζουν ότι το Youtube δεν αποτελεί απλά μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες δισεκατομμυρίων προβολών, αλλά και ένα από τα κορυφαία μέσα αγοράς κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά videos εταιρειών και διαφημίσεων επηρεάζουν τόσο πολύ το καταναλωτικό κοινό που προχωρούν σε αγορές ή ενδιάμεσα από την πληθώρα των videos, όντας σε συναισθηματική φόρτιση ο καταναλωτής, προχωρά σε αγορά εμφανιζόμενων προωθητικών προϊόντων.
 
 
 
Χρησιμοποιήστε το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες

 
Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες αποτελεί βασικό στοιχείο του μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και λίγο καιρό. Αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία σχέσεων μάρκας με τους καταναλωτές.

Οι έμποροι θα πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο εξετάζοντας το είδος του περιεχομένου που δημιουργούν οι χρήστες, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν μια στρατηγική ελκυστική για τους καταναλωτές. Οι άνθρωποι θα νιώσουν χαρούμενοι που εμφανίζονται στην πλατφόρμα μιας επωνυμίας και θα μοιραστούν την ανάρτηση ή τη σελίδα με τους κύκλους τους.

Επιπλέον, δείχνει ότι οι πελάτες στέλνουν το περιεχόμενο τους επειδή πιστεύουν πολύ σε μια μάρκα. Αυτό αποδεικνύει στους υποψήφιους πελάτες ότι αξίζει να ασχοληθούν και να αγοράσουν από αυτό το εμπορικό σήμα.



 
 
 
Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 






 
 
 
Share: