BLOG

Γιατί το Twitter λέγεται X?
08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Γιατί το Twitter λέγεται X?

Η στρατηγική rebranding πίσω από την πολύκροτη μετονομασία που αποφάσισε ο Elon Musk

"Έσπασε" το internet για ακόμη μια φορά ο Elon Musk, ιδιοκτήτης του Twitter, καθώς προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε την αλλαγή ονόματος της δημοφιλούς πλατφόρμας. Χαρακτηριστικά, ο Musk σε μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα έγραψε «Σύντομα θα αποχαιρετήσουμε τη μάρκα Twitter και θα απαλλαγούμε σταδιακά από όλα τα πουλιά».

Το X.com κάνει πλέον redirect στο Twitter.com. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχουν τώρα ένα X που αναβοσβήνει εκεί όπου κάποτε υπήρχε το χαρακτηριστικό λογότυπο με το μπλε πτηνό. Η εφαρμογή εμφανίζεται πλέον με το γράμμα «X» στα Apple Store και Google Play.


 


Απρίλιος 2022: Η μεγάλη εξαγορά έναντι 44 δισ. δολαρίων

Αν πάμε λίγο πίσω ίσως εξηγήσουμε κάποιες από τις κινήσεις στο μυαλό του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Θυμόμαστε πως ο Elon Musk τάραξε τα νερά του επιχειρηματικού κόσμου όταν τον Απρίλιο του 2022 εξαγόρασε το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Αυτή η κίνηση έμελλε να αποτελέσει το έναυσμα για μια σειρά αλλαγών εντός της εταιρείας που προκάλεσαν ένα ντόμινο αντιδράσεων τόσο από παλαιά στελέχη όσο και από χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.



 


The Elon Musk Era: γιατί το Twitter, έναν χρόνο μετά την εξαγορά του, χάνει το 77% της αξίας του;

Οι μαζικές απολύσεις άνευ προειδοποίησης, το κλείσιμο των γραφείων για λόγους ασφαλείας, οι δηλώσεις του Musk περί «ακραίων» προσδοκιών εργασιακής ηθικής, αλλά και η ιδέα της μηνιαίας συνδρομής για να πιστοποιούνται οι χρήστες, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του μετασχηματισμού του Twitter στην Elon Musk era του.

Συνεπώς, το Twitter βρέθηκε αντιμέτωπο με μία απότομη μείωση των εσόδων του από διαφημίσεις, άμεσα επηρεασμένο από την μαζική αποχώρηση κορυφαίων στελεχών του τομέα των πωλήσεων. Παράλληλα, η εταιρεία είχε να διαχειριστεί ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση περιεχομένου ρητορικής μίσους μέσω της πλατφόρμας.

Συν των προηγουμένων, το Twitter φαίνεται να απειλείται και από μία άλλη πλευρά, αυτή του ανταγωνισμού: ο Marc Zuckerberg λανσάρει την εφαρμογή Threads, το νεότερο από τα προϊόντα της πλατφόρμας Meta. Από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης της ιδέας του Threads, σε όλες τις γωνιές του internet του δόθηκε το προσωνύμιο «Twitter Killer”. Πλέον του Threads, δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνουν και τα Bluesky, Mastodon, Spill and Spoutible.




 


Τελικά, «πεθαίνει» το Twitter όπως το ξέραμε; Και αν ναι, τί παίρνει τη θέση του;

Το Twitter, δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα δικτύωσης. Από την ημέρα ίδρυσής του το 2006, αγκαλιάστηκε από τους χρήστες παγκοσμίως για την αμεσότητα, την ελευθερία αλλά και τη λακωνικότητα που επιτάσσει η δημοσίευση των γνωστών “tweets” δημιουργώντας έτσι μια ολόκληρη ψηφιακή κουλτούρα. Ένα γνήσιο και αυτόνομο περιβάλλον επικοινωνίας και γνώσης, με τον δικό του κώδικα και τις δικές του αξίες, δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο λοιπόν από την πομπώδη είσοδο ενός ηγέτη με έντονο και ενίοτε αμφιλεγόμενο προφίλ και με ευδιάκριτη παρεμβατική διάθεση. Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg πάντως, to Twitter όντως πεθαίνει. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο της Jemima Kelly στη Financial Times:
 

Μπορεί να ένιωθα ότι ήταν ανίκητο ως ένα σημείο, αλλά το Twitter δεν επρόκειτο ποτέ να διαρκέσει για πάντα - το ψηφιακό φαινόμενο που μας κρατούσε όλους στην πλατφόρμα μέχρι τώρα θα έδινε τη θέση του σε ένα άλλο δίκτυο κάποια στιγμή. Όταν τελικά έρθει ο θάνατος του Twitter, δεν μπορούμε να ρίξουμε όλη την ευθύνη στον Musk. Μπορούμε, ωστόσο, να τον κατηγορήσουμε που το έκανε τόσο κουραστικό.



 


Το rebranding strategy του Twitter και η μετάβαση

Και κάπως έτσι, ερχόμαστε στη στρατηγική του rebranding.

Ο Musk είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως η εξαγορά του Twitter ήταν γι’ αυτόν «ένας κινητήρας για τη δημιουργία της Χ». Μάλιστα, το νομικό πρόσωπο που ίδρυσε για τη διαχείριση του νέου Twitter ονομάστηκε «X Holdings». 

Το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λογότυπο του Twitter αντικαταστάθηκε από το λογότυπο X και το οποίο προβλήθηκε με λέιζερ στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο. «Φώτα, κάμερα, Χ!» έγραψε σε μήνυμά της στην πλατφόρμα η διευθύνουσα σύμβουλος Linda Yaccarino.

Όταν ο Musk μίλησε στο stream του Twitter για να ανακοινώσει την αλλαγή του λογοτύπου, δήλωσε «Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ζητώ συγγνώμη που άργησα τόσο πολύ».




 


Τελικά γιατί X; Και τέλος πάντων, ποιος είναι ο σκοπός όλου αυτού;

Το ότι ο Musk προτιμά το γράμμα "Χ" είναι ευρέως γνωστό. Το 1999, ίδρυσε τη διαδικτυακή τράπεζα με την ονομασία X.com, την οποία αργότερα συνένωσε με την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal. Το 2017, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει ξανά τη διαδικτυακή ονομασία X.com από την PayPal.

Το γράμμα "Χ" αντιστοιχεί σε έναν κωδικό όρο, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Musk προκειμένου να περιγράψει την ιδέα του για μια ολοκληρωμένη εφαρμογή. Αυτή η εφαρμογή θα ενσωματώνει δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλαγής μηνυμάτων και υπηρεσιών πληρωμών, παρόμοιες με αυτές της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής WeChat.

Η φιλοδοξία του δισεκατομμυριούχου να αξιοποιήσει με τη σειρά τους όλα τα βέλη στη φαρέτρα του προκειμένου να αντιστρέψει το τοπίο των social media, μετά και την ραγδαία εξάπλωση του Tiktok, δεν είναι διόλου περίεργη. Μεγάλο ερώτημα επίσης αποτελεί, το ποιος θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει σε όλο αυτό ο Mark Zuckerberg, με το λανσάρισμα του Threads να έχει μεν ταράξει τα νερά, να παραπαίει δε ακόμη ως οικοδόμημα στο σκοινί των social media.

Το να παρακολουθήσουμε πάντως την Αμερικανική αφρόκρεμα των επιχειρήσεων και της υψηλής τεχνογνωσίας να κοντράρεται με τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς είναι ομολογουμένως μια περίοδος που είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον να τη ζεις. Το που θα οδηγήσει και εάν είναι αυτά τα απαραίτητα βήματα για να βοηθηθεί η ανθρωπότητα, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Musk πως θέλει να κάνει, θα το δείξει η ιστορία.


 

ΠΗΓΕΣ:
https://tcrn.ch/40BtgQi
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2023-07-14/twitter-is-dying-is-it-time-for-news-subscriptions-to-follow?in_source=embedded-checkout-banner
https://www.vox.com/technology/2023/4/15/23683554/twitter-dying-elon-musk-x-company
https://www.ft.com/content/8180fb22-60ed-4df1-8f62-3752fae71dc1

 
Share: