BLOG

5 βήματα για να καταλάβετε αν το e-shop σας είναι πράγματι αποδοτικό!
18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

5 βήματα για να καταλάβετε αν το e-shop σας είναι πράγματι αποδοτικό!

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται συνεχώς τόσο εγχώρια όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός συνεχώς αυξάνεται και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν! Έτσι, είναι πλέον πολύ σημαντική η σωστή ανάλυση των δεδομένων που συνδέονται με το e-shop μας προκειμένου να φαίνεται και να είναι αποδοτικό. Στο άρθρο αυτό θα σας αριθμήσουμε τα βασικά στοιχεία που θα σας βοηθούν να αξιολογείτε πάντα σωστά την απόδοση του e-shop σας.

 



Ως κύριο εργαλείο ανάλυσης σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούμε το Google Analytics.

Το κύριο στοιχείο που απασχολεί τους διαχειριστές των e-shops είναι φυσικά οι πωλήσεις. Σαφώς και είναι το κύριο στοιχείο μέτρησης για την απόδοση, όμως το σημαντικότερο είναι να κατανοήσουμε πως «φτάνουμε» στις πωλήσεις. Τι είναι αυτό δηλαδή που οδηγεί τον καταναλωτή στην αγορά; Για να το διαπιστώσουμε αυτό πρέπει να απαντήσουμε στις παρακάτω 5 ερωτήσεις:
 


 
1. Ποιο είναι το ποσοστό μετατρεψιμότητας των αγορών σε σχέση με την επισκεψιμότητα;





Το ποσοστό μετατρεψιμότητας μας δείχνει κατά πόσο οι καταναλωτές που μας επισκέπτονται βρίσκουν αυτό που επιθυμούν ή αν υπάρχει κάτι που τους οδηγεί στην εγκατάλειψη. Αν το ποσοστό μετατρεψιμότητας είναι ικανοποιητικό, (έχει πάντα σχέση με το αντικείμενο πώλησης και το περιθώριο κέρδους αλλά συνήθως ένα ποσοστό μετατρεψιμότητας άνω του 1% θεωρείται ικανοποιητικό) τότε μπορούμε με βεβαιότητα να γνωρίζουμε ότι το κοινό που επισκέπτεται το e-shop μας, βρίσκει αυτό που επιθυμεί. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι πωλήσεις μας δεν μας ικανοποιούν, θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στο πως θα φέρουμε επιπλέον κοινό στο e-shop. Αντίθετα, αν το ποσοστό μετατρεψιμότητας είναι χαμηλό, τότε θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα ποιοτικά του στοιχεία.
 
 
 
 
2. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος πλοήγησης στο ηλεκτρονικό κατάστημα;


Στην περίπτωση που η μετατρεψιμότητα μας είναι χαμηλή, θα πρέπει να δούμε το μέσο χρόνο πλοήγησης. Αν ο χρόνος που ο καταναλωτής βρίσκεται στο e-shop μας είναι υψηλός, σημαίνει ότι ο πελάτης αφιερώνει αρκετό χρόνο στο e-shop αλλά τελικά δεν αγοράζει. Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο χρόνος πλοήγησης είναι λίγος, τότε ο πελάτης δεν αφιερώνει το χρόνο που θα έπρεπε στο e-shop μας και πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που δεν κερδίζουμε το ενδιαφέρον του εξ΄ αρχής, όπως πχ αργή σελίδα, κακής ποιότητας πλοήγηση, μη ενδιαφέροντα προϊόντα, όχι καλά στοχευμένα προϊόντα, λανθασμένο κοινό.
 


 
3. Ποιος είναι ο μέσος όρος κλικ ανά επίσκεψη στο ηλεκτρονικό κατάστημα;



Το επόμενο στοιχείο που θα εξετάσουμε είναι τα κλικ ανά επίσκεψη στο ηλεκτρονικό κατάστημα σε συνδυασμό με το ποσοστό εγκατάλειψης. Αν τα κλικ ανά επίσκεψη είναι λίγα (συνήθως λιγότερα από 3) και ταυτόχρονα έχουμε και υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης (συνήθως μεγαλύτερο του 50%) διαπιστώνουμε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον του χρήστη, και το εγκαταλείπει. Έτσι πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης και στα προϊόντα που προτείνουμε στον καταναλωτή. Αντίθετα, αν τα στοιχεία αυτά είναι ικανοποιητικά αλλά το ποσοστό μετατρεψιμότητας παραμένει χαμηλό θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τιμολογιακή πολιτική και την πληροφορία μέσα στο κάθε προϊόν. 
 


 
4. Πώς διαμορφώνεται το funnel των αγορών στη διαδικασία του checkout;



Το funnel αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο μέτρησης για την αξιολόγηση της online παρουσίας μας. Αποτελεί τα βήματα που πρέπει να κάνει ο χρήστης από τη στιγμή που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα προϊόν μέχρι και την αγορά του. Μπορούμε να εξάγουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα από αυτό. Αν για παράδειγμα παρατηρούμε υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης του καλαθιού στο checkout, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην εμπειρία χρήσης κατά τη διαδικασία αυτή ή και να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας όσον αφορά το κόστος των μεταφορικών ή των τρόπων πληρωμής. AB testing σε αυτό το επίπεδο θα παρέχουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την απόδοση του e-shop.
 


 
5. Ποιες είναι οι κύριες σελίδες εξόδου;



Τέλος, ακόμη ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο μέτρησης είναι οι σελίδες εξόδου. Αν παρατηρήσουμε ποιες είναι οι κύριες σελίδες εξόδου και πώς αυτές διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου μπορούμε να εντοπίσουμε πολύ εύκολα προβλήματα που αφορούν είτε την τιμολογιακή πολιτική, είτε την ποικιλία των προϊόντων, είτε το checkout.
 
Ανακεφαλαιώνοντας, κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό, συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας η σωστή ανάγνωση των δεδομένων που θα βοηθήσουν τη συνολική βελτίωση της παρουσίας του. Ευτυχώς, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα metrics που σχετίζονται με αυτό, παρέχουν όλη την απαραίτητη πληροφορία για πλήρη ανάλυση, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα που υστερούν σε αυτό.  


 
 
 
Η FDN GROUP είναι στη διάθεσή σας, ώστε να αναπτύξουμε μαζί μία πλήρη ανάλυση για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και να διαμορφώσουμε ένα βελτιστοποιημένο πλάνο ενεργειών που θα οδηγήσουν το e-shop σας προς την επιτυχία.
 
 






 
 
 
Share: