BLOG

15 metrics για τη σωστή ανάλυση του eshop σου
25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

15 metrics για τη σωστή ανάλυση του eshop σου

Ποια είναι τα κύρια metrics που μας βοηθούν στην ανάλυση;
Το Digital Marketing και ανάλυση της απόδοσης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος καθορίζεται σημαντικά από τη σωστή ανάλυση και την κατάλληλη ανάγνωση των δεδομένων. Υπάρχουν αμέτρητα στοιχεία που μπορεί πλέον κάποιος να αναλύσει για την απόδοση της εταιρείας του σε επίπεδο Digital.
Που θα πρέπει όμως να δώσουμε βάση; Είναι όλα τα metrics το ίδιο σημαντικά; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τα διαβάσετε;
 




Παρακάτω σας αναλύουμε 15 metrics τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά για τη σωστή ανάγνωση της απόδοσης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.

 
 
Πωλήσεις



Οι πωλήσεις είναι σαφώς το πιο σημαντικό metric για μία επιχείρηση καθώς αποτελούν τον πιο άμεσο και ουσιαστικό τρόπο μέτρησης της απόδοσης.


 
CTR

Το CTR αποτελεί ένα metric για τις διαφημίσεις Google και Social. Στην ουσία αφορά το ποσοστό των κλικ σε σχέση με τις εμφανίσεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τόσο καλύτερα στοχευμένα άρα πιθανώς και αποδοτική είναι μία διαφήμισή μας.


 
ROAS

Το ROAS είναι ένα απόλυτος αριθμός που δείχνει την αναλογία μεταξύ της δαπάνης σε σχέση με το ποσό των πωλήσεων. Αν για παράδειγμα για μία διαφήμιση δαπανησουμε 10 ευρώ και αυτό μας επιστρέψει σε πωλήσεις 90 ευρώ λέμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση έχει ROAS 9. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό metric καθώς σε συνδυασμό με το περιθώριο κέρδους που διαθέτει ο πελάτης μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα marketing plan που θα είναι πραγματικά βιώσιμο για την επιχείρησή του.

 
Μέσος χρόνος πλοήγησης



Ο μέσος χρόνος πλοήγησης αφορά το χρόνο που δαπανά κατά μέσο όρο ένα καταναλωτής σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή μία ιστοσελίδα. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό metric το οποίο μας δείχνει κατά πόσο κεντρίζουμε το ενδιαφέρον του καταναλωτή και τον “κρατάμε”. Θα πρέπει πάντα όμως να υπολογίζουμε ότι το στατιστικό αυτό διαφοροποιείται σημαντικά για κάθε είδος επιχείρησης και είδος προϊόντων.


 
Bounce rate

Το bounce rate αναφέρεται στο ποσοστό των επισκεπτών που φεύγουν από την ίδια σελίδα από την οποία μπήκαν στην ιστοσελίδα ή στο eshop σε σχέση με το σύνολο των επισκεπτών. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό τόσο χειρότερο είναι για την απόδοση του project και σημαίνει πως είτε οι διαφημίσεις και οι ενέργειες μας δεν είναι τόσο καλά στοχευμένες είτε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι το κατάλληλο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτή.


 
Κλικς ανά επίσκεψη



Ο αριθμός των κλικς ανά επίσκεψη δείχνει πόσο σε βάθος μπαίνει ο καταναλωτής σε μία ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός τόσο το καλύτερο για την απόδοση του project. Φυσικά το στατιστικό αυτό ποικίλει και πάλι ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και των προϊόντων. Επίσης, το στατιστικό αυτό σχετίζεται αρκετά με το bounce rate, παραπάνω.


 
Conversion rate

Το conversion rate είναι από τα πιο σημαντικά metrics για το Digital Marketing και αποτελεί το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζει ή επιτυγχάνει ένα στόχο που έχουμε θέσει σε σχέση με το σύνολο των επισκεπτών ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το conversion rate απευθύνεται στις πωλήσεις ως στόχο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό οδηγό για την αναζήτηση αστοχιών όταν είναι χαμηλό και με τη χρήση άλλων στατιστικών μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιητικές ενέργειες για τη βελτίωση της απόδοσης.


 
Conversion paths

Τα conversion paths μας δείχνουν τα βήματα που χρειάζεται ο καταναλωτής για να πραγματοποιήσει την αγορά. Με τον ορο βήματα εννοούμε τις διαφορετικές επισκέψεις στο ίδια ηλεκτρονικό κατάστημα από ίδια ή διαφορετικά κανάλια έως ότου προβεί σε αγορά. Αποτελεί ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός αυτός θεωρούμε ότι ο πελάτης έχει ανάγκη από μεγαλύτερο engagement και έτσι πρέπει να διαμορφώσουμε καλύτερα το μείγμα marketing μας, δίνοντας για παράδειγμα περισσότερη έμφαση στο remarketing.


 
Checkout Funnel



Το checkout funnel περιλαμβάνει τη διαδικασία αγοράς μέσα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Από την επίσκεψη, στην προβολή του προϊόντος έως και την ολοκλήρωση της αγοράς το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει κάποια βήματα έως την επίτευξη του στόχου. Βάσει των στατιστικών που συγκεντρώνονται στο funnel μπορούμε να εστιάσουμε σε τυχόν προβλήματα στη διαδικασία του checkout ή στον επαναπροσδιορισμό στοιχείων όπως το κόστος των μεταφορικών κλπ.


 
Σελίδες εγκατάλειψης

Οι κύριες σελίδες από τις οποίες ο χρήστης εγκαταλείπει ένα eshop ή μία ιστοσελίδα μας παρέχουν τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για το ποιο περιεχόμενο πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.


 
Συμπεριφορά ανά συσκευή

Ένα πολύ σημαντικό metric είναι η αποτύπωση της συμπεριφοράς του καταναλωτή ανά συσκευή. Κυρίως ελέγχουμε τη συμπεριφορά στο desktop και στο mobile. Χρησιμοποιώντας παράλληλα τα παραπάνω metrics μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα στην εμφάνιση της ιστοσελίδας ή του eshop σε διαφορετικές οθόνες και ακολούθως να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις.


 
Συμπεριφορά ανά ηλικία



Ένα επίσης πολύ σημαντικό metric είναι η συμπεριφορά του καταναλωτή βάσει της ηλικίας του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε καλύτερα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε και να εστιάσουμε τις διαφημίσεις μας σε αυτό.


 
Συμπεριφορά ανά περιοχή

Οι διάφορες πλατφόρμες ανάλυσης μπορούν να μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά του καταναλωτή ανά περιοχή. Είτε αυτό πραγματοποιείται σε επίπεδο χώρας είτε και σε επίπεδο περιοχών εντός της Ελλάδος. Αν από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν σημαντικές διαφορές, ίσως είναι χρήσιμο να τροποποιήσουμε τη στόχευσή μας κατάλληλα.


 
Κατηγορίες και πωλήσεις

Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε την απόδοση των πωλήσεων μας βάσει των κατηγοριών των προϊόντων. Έτσι θα εντοπίσουμε εύκολα τις κατηγορίες στις οποίες είμαστε πιο “δυνατοί” και στις κατηγορίες που έχουμε αδυναμία. Έπειτα είναι ζήτημα στρατηγικής απόφασης για το αν θα επενδύσουμε περισσότερο στις αδύναμες κατηγορίες για να τις κάνουμε πιο ισχυρές ή αντίθετα αν θα εστιάσουμε στις κατηγορίες στις οποίες είμαστε ήδη δυνατοί.


 
Προϊόντα και πωλήσεις

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό metric είναι η απόδοση των πωλήσεων για κάθε προϊόν ξεχωριστά. Έχοντας αυτό το στατιστικό μπορούμε να διαμορφώσουμε διαφημίσεις και να εστιάσουμε στα δυνατά μας προϊόντα, αν και εφόσον το απόθεμα μας το επιτρέπει.




Το κατάλληλο reporting συνδυασμένο με μία ολοκληρωμένη στρατηγική Digital Marketing μπορεί να προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη για την επιχείρησή σας.

 
 
 
 
Η ομάδα της FDN GROUP μπορεί να σας υποστηρίξει με 360° υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε εδώ.
 
 






 
 
 
Share: