BLOG

Θέλετε ένα επιτυχημένο eshop; Διαβάστε τον οδηγό για την επιτυχία.
14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Θέλετε ένα επιτυχημένο eshop; Διαβάστε τον οδηγό για την επιτυχία.

Αν είστε επιχειρηματίας που παρέχει προϊόντα ή υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές ή άλλες επιχειρήσεις σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί αν θα πρέπει και εσείς να δημιουργήσετε το νέο σας eshop.

Αν πάλι δεν έχετε μία ενεργή επιχείρηση στην αγορά αλλά σκέφτεστε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα σίγουρα θα έχει περάσει από το μυαλό σας η ιδέα της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Και είναι λογικό!
Τα eshop είναι πλέον ένα εδραιωμένο και ιδιαίτερα κερδοφόρο κανάλι πωλήσεων για την επιχείρηση σας.

Σας ανοίγει δρόμους για νέες αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δεν απαιτεί πάντα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια.

→ Είναι όμως πάντα έτσι;
→ Είναι όλα τα eshop επιτυχημένα;
→ Είναι δεδομένη η κερδοφορία;
→ Έχετε στο νου σας το σωστό κεφάλαιο επένδυσης;

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.


> Ας υποθέσουμε ότι έχετε ήδη την επιχείρησή σας και σκέφτεστε την επέκταση της μέσω ενός νέου eshop.

 
 

Το πρώτο και κύριο βήμα στο μακρύ δρόμο προς την επιτυχία είναι να σταματήσετε να σκέφτεστε με τη λογική που έχετε συνηθίσει ως μη διαδικτυακή επιχείρηση.
 
 
 
Εάν για παράδειγμα διαθέτετε ένα κατάστημα σε μία τοπική αγορά έχετε συνηθίσει να στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο κοινό (π.χ. Στους κατοίκους μίας πόλης ή μίας περιοχής). Με ένα eshop στοχεύετε, ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησής, σας σε πολύ μεγαλύτερες αγορές στόχους (π.χ. Σε όλη την Ελλάδα ή ακόμη και όλο τον κόσμο). Μεταφράστε αυτήν την πληροφορία στον τρόπο που πρέπει να σκεφτείτε όσον αφορά τα αποθέματα, την τιμολογιακή πολιτική, τις προσφορές κλπ.




> Για εσάς που τώρα ξεκινάτε τώρα την επιχειρηματική σας δραστηριότητα το πρώτο και βασικό βήμα είναι ένα!
 
 

Δεν είναι όλα τόσο απλά και εύκολα όσο φαίνονται στη θεωρία.
 
 
 
Υπάρχει μία φράση που λέει ότι η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ!! Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Ο ενθουσιασμός και η έκρηξη της δημιουργικότητας που έχουμε όλοι κατά το ξεκίνημα της νέας μας επαγγελματικής δραστηριότητας μας οδηγεί υποσυνείδητα να ωραιοποιούμε τα προβλήματα και να μην δίνουμε σημασία σε βασικές λεπτομέρειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αστοχήσουμε σε πολλά σημεία,  από την καλή οργάνωση της επιχείρησής μας έως τον οικονομικό προϋπολογισμό που έχουμε κάνει. Σκεφτείτε ψύχραιμα λοιπόν, σας να μην είστε εσείς που ξεκινάτε τη νέα σας επιχείρηση αλλά κάποιος τρίτος που βλέπει όλους τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και τις διαδικασίες και καταστρώνει ένα καλά οργανωμένο και μελετημένο πλάνο.




> Οι συμβουλές που ακολουθούν παρακάτω αφορούν το ίδιο τόσο υφιστάμενους όσο και νέους επιχειρηματίες



#1 Ξεχάστε ότι τα ξέρετε όλα στο internet… Κάνεις δεν τα ξέρει!
Το λάθος αυτό το κάνουν περισσότερο οι νέοι (σε ηλικία) επιχειρηματίες.  Λόγω της ενασχόλησης τους με το internet (για διασκέδαση κλπ) ή επειδή έχουν μελετήσει κάποια blog, video ή tutorial έχουν την αίσθηση ότι γνωρίζουν και ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Αυτό τους οδηγεί στο να μην ακούν συμβουλές, να αγνοούν ότι τους φαίνεται άγνωστο και να κάνουν λάθη που σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνονται καν. Επειδή λοιπόν το internet, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει είναι χαώδες και η κατασκευή και προώθηση ενός eshop απαιτεί τη συνεργασία πολλών ομάδων εξειδικευμένων επαγγελματιών για την επίτευξη ενός σωστού αποτελέσματος, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να τα γνωρίζετε όλα. Είναι θετικό ότι γνωρίζετε το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθείτε αλλά είναι ακόμη πιο θετικό να μπορείτε να ακούσετε τις συμβουλές των ανθρώπων με τους οποίους θα συνεργαστείτε και να τους εμπιστευθείτε (φυσικά όχι με κλειστά μάτια) για να σας δώσουν αυτό για το οποίο έχουν αφιερώσει την επαγγελματική τους καριέρα.



#2  Σε τι ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους;
Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα το πετύχετε αλλά περισσότερο ποιες είναι οι ερωτήσεις που θα κάνετε στον εαυτό σας.
  • Είναι τα προϊόντα που προσφέρω ιδιαίτερα και δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη διαδικτυακή αγορά;
  • Έχω επιτύχει εξαιρετικές τιμές πώλησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό;
  • Έχω δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μοντέλο πώλησης και εξυπηρέτησης πελατών που μπορώ να το προσφέρω και στο ηλεκτρονικό μου κατάστημα;
  • Μπορώ να επιτύχω πολύ σύντομους χρόνους παράδοσης ή οικονομικών μεταφορικών που θα με κάνει να ξεχωρίσω στον ανταγωνισμό;
  • Θεωρώ ότι τα άλλα eshop που βλέπω στον κλάδο μου δεν είναι τόσο καλά (αισθητικά και λειτουργικά) όσο φαντάζομαι το δικό μου eshop;

Αν απαντάτε θετικά έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις ή έχετε δικές σας απαντήσεις σε θέματα που δεν αναφέρουμε παραπάνω, τότε έχετε ένα πολύ καλό λόγο να ξεκινήσετε το νέο σας eshop.



#3 Ορίστε τον προϋπολογισμό σας αλλά με τόλμη
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία ενός νέου eshop είναι ο ιδιοκτήτης του να έχει μελετήσει σωστά τα κόστη που αφορούν όλα τα στοιχεία που αποτελούν αυτό το νέο κανάλι πώλησης.

> Τα προϊόντα που θα διατεθούν σε αυτό.
Θα πρέπει να μελετήσετε σωστά την αποθήκη που πρέπει να δημιουργήσετε Τα αποθέματα σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λίγα έτσι ώστε να μην επαρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος ούτε όμως και τόσα πολλά που θα σας κάνουν να ασφυκτιείτε οικονομικά σε περίπτωση που δεν πάνε όλα όπως τα υπολογίζετε.

> Η κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Ένα όμορφο και λειτουργικό eshop είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία του. Κρατήστε ένα αξιοπρεπές budget για την κατασκευή του χωρίς απαραίτητα να ενεργοποιείτε όλες τις επιπλέον λειτουργίες που πιθανόν να το συνοδεύουν και δημιουργούν extra κόστη που ιδιαίτερα στην αρχή μπορεί να μην είναι και απαραίτητα.

> Υπολογίστε απρόβλεπτα έξοδα και δώστε ένα αξιοσέβαστο χρονικό διάστημα για να έρθει η επιτυχία.
Κοινό στοιχείο των περισσότερων που επενδύουν σε ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ότι την επόμενη ημέρα από τη δημιουργία του περιμένουν την απόλυτη επιτυχία με εκατοντάδες πωλήσεις. Όπως και κάθε επιχείρηση έτσι και το eshop θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να εδραιωθεί στην αγορά και να δημιουργήσει το δικό του κοινό.

> Αφιερώστε ένα καλό budget για την προώθηση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.
Θα είναι κρίμα να φτάσετε με επιτυχία ως εδώ και μην σας έχουν μείνει χρήματα για να επικοινωνήσετε αυτό το νέο σας δημιούργημα με το καταναλωτικό κοινό. Φροντίστε λοιπόν να διαθέτετε τα κατάλληλα χρήματα για τη διαφήμιση του με την εκκίνηση τους λειτουργίας του.

Σίγουρα, το παραπάνω άρθρο δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα ούτε να δώσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζεστε για τη δημιουργία ενός νέου eshop. Οι άνθρωποι της εταιρείας μας είναι στη διάθεσή σας να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά σας και να συζητήσουν μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού καταστήματος.


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα κιόλας και κάντε επιτυχημένη πράξη το νέο σας eshop.

 
Share: